Ahad, 20 Disember 2009

Nak share sikit

Salam semua......dan salam maal hijrah jugak...(x terlewat kan?)

Hmmmm.....rasanye lama aku x update blog nie....huh....huh...huh...dah bersawang rupanye.
Keylah,nape ye lama x update.Nak kata sibuk x jgk,nk kata x sihat Alhamdulillah aku sihat....hmm senang kata penyakit malas melanda la nie.
Untuk pengetahuan korang sekarang usia kandungan aku dh 3 bulan masuk 4 bulan.Alhamdulilah Tuhan beri aku kesihatan yg baik.

Jom,aku share sikit pengalaman selama awal-awal mengandung nie.Kali nie aku jgk x lepas dr kena mabuk2,cume klu org lain kena 'morning sickness' aku lak kena time 'lunch hour'.Kelakar kan,pagi aku segar bugar.Blk rumah tengahari bwk kete pun kepala melayang-layang.Biasanye,lum sempat tukar baju baru bukak tudung aku dh berlari g toilet terus muntah.Kekadang penyakit nie dtg lepas makan mlm jgk.Rasa kesian kat baby,ingat nk puaskan dia makan tapi semua yg masuk keluar blk.Dulu masa aku mengandungkan Haikal symptom nie x kena,tu yg rasa lain sesgt mengandung kali nie.Tapi sekarang Alhamdulillah symptom nie dtg sesekali je,doktor kata normally klu baby dh besar sikit memang symptom tu akan hilang.Syukur sgt sebab ada kes kawan aku sampai bersalin dia melepek je kat atas katil,1 benda keje pun langsung xleh buat.Nauzubillah.....

Sekarang pemakanan kena jaga.Makanan yg aku ambil mestilah yg berkhasiat terutama utk baby.Tido pun sekarang aku jadualkan utk dpt tido yg secukupnye.Selera pun sekarang dh 2 kali ganda dr biasa.Lagi 1 kelainan mengandung kali nie,klu dulu masa Haikal aku cume mengidam nak makan putu mayam hari-hari.Kali nie mcm2 senarai terkeluar dr kepala otak aku nie.Nasib baik semuanye senang nk cr,klu x teruk laki dibuatnye....

Masa Haikal dulu inilah juadah setiap hari yg wajib ada.

Setiap pagi,aku ambil Enzym yg selalu aku makan tu dengan 'OBIMIN PLUS' sebelum sarapan.Doktor dh suruh aku mkn Obimin dr sekarang sebab tekanan darah aku rendah,pastu Obimin Plus ada semua yg aku perlukan utk baby.
Sarapan pagi memang x pernahnye kat rumah,hari-hari g warung.Menu untuk sarapan pagi biasanye 'roti telur' dan 'telur separuh masak-2 biji'.Air,biasanye milo panas.


1.Roti telur

2.Telur separuh masak

Untuk makan tengahari,biasanye nasi.Lauk tengok kat kedai ape lauk yg berkenan kat hati.Tapi rasanye sekarang nie hari-hari aku nak makan 'nasi goreng kampung'.Xtau kenapa,suka sgt mkn nasi goreng kampung.Mkn tengahari ngan mlm benda yg sama.Air biasanye dari tengahari sampai kemlm tekak hanye nak 'milo ais'.Sehari bergelas-gelas pun aku leh minum.

1.Nasi goreng kampung menu utama makan tengahari dan mlm.
Kat bawah nie pulak short list yg kira aku suka makan sekarang nie.

1.Ayam kari

2.Sup kambing

3.Labu masak lemak

4.Ikan kerutup


5.Ayam masak kicap

6.Siput sedut masak lemak @ goreng sambal.


Xtau kenape 'milo ais' menjadi kegilaan aku sekarang nie.Masa masukkan gambar nie pun tekak aku dh terkinja-kinja nk minum.

Rasanye semua makanan kat atas tu tadi simple dan senang nk dicari.Alhamdulillah dia x demand yg lebih-lebih.Mintak2lah sampai bersalin nanti tahap nie je.

Cuma ada 3 jenis makanan je yg aku rasa cam susah sikit la.Dlm bln lepas x silap aku,tetiba jerk aku 'kecor' sesgt tengok bdk cina off aku makan 'Wantan Mee'.1 Batu Pahat aku ngan Zali cari kedai mkn melayu yg ada jual mee nie.Last2 terpaksalah aku beli bahan mintak tolong Kak Ros sebelah rmh aku masakkan.hmmm...1 lg masalah aku sekarang xleh memsk,bau nasi panas pun terkeluar segala isi perut.Tekak nie lg 1 nk mkn 'buah tin'yg dr Mekah...(ye,dr Mekah sahaja),terpaksalah tunggu sedara mara blk dr Mekah nanti.Pastu 2,3 hari nie rasa nak mkn 'Lopster'.Zali dh survey2 jgk kat restoran2,tapi tekak aku nk mkn yg dimsk sendiri.Mana nk cr 'Lopster' lum msk kat Batu Pahat nie....

Kak Ros gorengkan ala-ala mee goreng cina.2nd time dia buatkan cam mee Hong Kong.


Buah tin nie,kenalah tunggu sedara mara yg blk dr Mekah nanti...tu pun klu ada rezeki aku la.
Binatang nie je yg sedang diusahakan aku laki bini.

Menu utk aku wat ngonyel2 pulak,adalah 2,3 jenis kacang dan buah-buahan.Rasa2nye nie je yg tekak aku leh terima.Hari-hari Zali suruh aku mkn kurma,buah badam,kismis,buah prune,ngan jus oren.Buah plk dia suruh aku mkn buah pear bebyk.Ntah kat mane dia dpt info pun aku xtau,tapi aku rasa ape yg dia suruh aku mkn nie semuanye ada khasiat dan keistimewaan tersendiri.

Sehari mkn 7 biji je,kekadang klu dh syok sekotak aku telan.

Sehari 3 biji je.Aku x brape minat mkn prune nie,jd klu Zali lupa aku pun buat-buatlah lupa.

Buah pear,sehari sekurang-kurangnye sebiji.

Kurma mkn 2 biji sehari.Biasanye aku mkn pagi.

Aku pun bknlah penggemar badam,so bila Zali lupa aku pun bebuat lupa la jgk.Sehari mkn 3 biji.

Jus oren,aku minum yg nie je.Nk buat sendiri memang sampai beranak la jawabnye jgn harap.
List kat atas nie,laki aku yg tersayang suruh aku mkn.Kali nie memang nampak betul dia take care sesgt,rasanye dia dh x sabar nk ada org baru.
hmmm....yg kat bwh nie plk list yg aku suka mkn memang dr hati kecil ku...
Indahnye...dunia klu dpt mkn ABC selalu.Cm milo ais jgk,aku dh cam ketagih mkn ABC nie.
Kerepek pisang tanduk....3 hari sekilo.Jgn x caye ye....Nie mesti ada setiap hari terutama masa kat off.

Kacang parang.Dulu aku paling menyampah mkn kacang nie sebab kulit nye leceh nk kopek,tapi sekarang sanggup aku.Janji dpt mkn.
Selalu curi-curi mkn ais cream.Zali x kasi aku mkn ais cream sgt sebab seharian aku dh minum ais.

Aku pun dh jd penggemar buah naga nie.Tiap-tiap hari mesti nk mkn buah naga.
Terus terang aku bgtau korg,susu nie je yg tekak aku betol-betol xleh terima.Beli dr awal mengandung lg,tapi bukak tin bau je aku dh xleh tahan.Sampai la nie pun,memang xleh baunye.
hmmmm....baby ibu kena sabar ye utk minum susu.
Wahhh....teruja betul aku share pengalaman diawal mengandung nie kat korg kan?Sebenarnye bkn ape,aku laki bini memang sesgt la suka nk dpt baby baru.Yela dh 7 tahun beb tak cium baby,x dgr suara baby,x peluk baby,x beli baju baby.Memang betol-betol seronok sesgt.Sampaikan laki aku pun klu g shopping komplek dh ajk aku survey2 brg baby.Memang nampak dia yg beria-ia sgt.Haikal pun dh asyik tanye nama adik dia nanti sape,bila adik dia nk kuar,lelaki ke perempuan.
Kepada semua yg baca blog aku nie,korang doakan la kesihatan aku baik sepanjang mengandung nie.Dan doakanlah jgk baby kami nanti sihat ye.
Lain kali aku update lg cerita pasal pregnancy aku ye dan jgk gambar terbaru aku.Insyaallah.

4 ulasan:

sI tEDI berkata...

semoga sihat selalu!!!

zalyeaclik berkata...

Thanks....

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
NaNaN berkata...

nak tanya, kalau kita tak amik obimin, ada effect ke kat ibu dan baby?