Selasa, 15 September 2009

Persiapan raya...persiapan raya....

Wah...teruja betulkan wat persiapan raya nie...

Untuk persiapan tahun nie bg family aku simple2 jerk....

Key.....rmh dh siap cat,dh pasang langsir baru,dh susun atur kerusi meja,dh hias2,baju dh siap,kasut raya dh beli,kuih raya dh beli.......


(inilah pemandangan rumah aku...aku nie x berape nk geti decorate rmh...hehehe...korang jgn kutuk ye!!!!)

So...skarang nie tinggal tunggu raya jela...(berbunga-bunganye hati)

Aku memang wat preparation awal tiap2 tahun.Sehari seblm raya ngan raya pertama mesti kat rmh mak mertua aku.Itu memang perjanjian yg telah dimerterai sejak dr kawin lg.Bukan jauh pun kat Tangkak,Muar jerk.Zali memang nk kat rmh mak dia,sebab kakak2 dia semua dh berkeluarga pastu tu mlm raya xde sape kat rmh mak dia.Xpelah aku mengalah,lgpun aku dh xde mak cume abah...Abah pun dh ada mak br kan...hehehe......Sepatutnye Jumaat ptg kita org dh gerak blk kampung,tapi disebabkan aku xdpt cuti,Sabtu tengahari baru aku ngan Haikal blk sana...(kejam kan bos aku???alasannye aku dh cuti 2 bln masa accident hari tu).Zali sok ptg dh blk sorg2 dulu...huhuhu...sedihnye.Xpela kan,yg penting blk kampung gak.Kasi can laki aku duk bwh ketiak mak dia...hehehe....

Kebiasaannye selepas Zohor raya pertama kita org dh gerak blk BP.Nasib baik dekat,perjalanan 1 jam setangah je.Klu duk Utara xtau la nk ckp camner.Dr aku blk sana raya kedua,lg tension x dpt beraya ngan family aku.Xleh la nk ikut bontot angah g shopping (leh gak sauk skit2 brg tuk aku)...hehehe...Angah,klu ko baca entry aku jgn mare...

Key,nie soalan wajib dijawab ye..."Bape byk baju raya korg tuk thn nie?"

Untuk aku,tahun nie total 8 pasang...makkkk......ai byknye.(tu lum msk baju amal jariah dari kakak aku lg...)

Tp korg jgn salah paham ye,bkn aku beli sekali gus pun.Aku biasanye beli baju dari lepas raya yg lepas lg.Aku g jejln kat mane2 ada yg berkenan memang aku sauk punye.Sebab aku nie ada masalah sikit,xleh beli baju dh siap...(almaklumlah,ketinggian x mencukupi...hehehe...kang aku beli bj dh siap leh jd mop lantai rmh korg laks..).Dr pada dh dekat raya,kang tukang jahit dh xnak jahit bj aku so...aku beli la awal2.
3 pasang dh pakai masa sepupu aku Hajar kawin hrtu,merangkap sekali la ye....
(Hajar,ko klu nampak aku pakai bj masa ko kawin hrtu jgn ckp dpn2 org tau....kantol lak nanti...hehehe...).
Kasut aku 2 pasang je.Semuanye CR.Bajet ciput,itu pun 1 pasang peruntukan dr Angah.

Tudung...hmmm...beli ke x ye.....???xtaula nk kata cmner,coz aku memang bykkk gileeee......tudung.Memang tiap2 bln aku mesti duk perabih beli tudung punye....

Aksesori hmmm....menduka cite kan......Zali kata xde peruntukan tahun nie,sebab tahun lepas br beli.Nyampah,aku nk beli sendiri bajet xde sebab masa aku MC 2 bln hrtu xde gaji.....(bile wuit insuran nk dpt nie???).

hmmm...ape lg ye?Oo...lupe lak handbag.Klu korang nk tau,aku memang kureng sikit kat handbag nie.Aku g keje memang x kuasa nk ber...handbag2 nie.
Tahun nie memang x kuase la aku nk beli handbag,lgpun Along ada kirim TieRack.Pastu angah dah belikan Elle,last year aku dh beli Sembonia.Rasenye cukup la 3 jerk....
Rasenye yg sedia ada pun x terpakai sgt pun...

Dan....warna tema untk taun nie...jeng..jeng..jeng...turquoise.......Layan la ye baju raye yg akn kami 3 beranak pakai tuk pg raye nanti....Biase2 jerk.........



(cam same jerk colour dgn blankets aku tu...)










(inilah collection baju dan kasut raya aku bg tahun nie....simple2 jerks.Handbag ngan tudung malas lak nak upload sebab x beli baru kan...)


(yg nie baju melayu tuk bujang aku pakai g marhaban...yg lain bagaiii...tuk g rmh kekawan ibu ngan ayah dia,korg tunggu jela bile kita org dtg nanti.Nie ambk2 gambar pun laki aku duk gelakkan dr td...nyampah...)

Key bercerita hal ank ngan laki aku lak.
Zali,baju melayu sepasang je.Bkn pakai selalu pun kan sayang,klu g mesjid je kankankan!!!!.....
Untuk buah hati ketipang payung ibu Haikal 6 pasang kesemuanye...hmmm...hebat gak lbh kurang ibunye.....Tp,3 pasang je yg siap.Akak ipar aku x sempat nk jahit.X silap aku bln 3 hrtu aku dh hantar,xpelah ank ibu pakai 3 pasang je dulu ye wat g marhaban.Yg lbh tunggu la raye korban nanti...huhuhu....Untk baju beraye g rmh org....T-shirt dan seluar bagaiiii.....Zali byk gak tahun nie.T-shirt x silap aku 4 helai,suar 3 helai.Cukup la tu....kasut dh beli...nyampah kasut dia 1,aku punye leh dpt 3 pasang.Haikal,bujang ibu sorang T-shirt ngan suar memang byk gile.Tahun lepas punye pun cam ada yg x pakai lg,tu pun lum lg peruntukkan dr makngah kesayangan dia tu.Dr maklong dia,awal2 lg dh dpt.(along kasut raye tahun lepas yg along belikan tu,br tahun nie Haikal leh pakai.Excited betol dia,nk bergaya dgn kasut tu).....


(Sepasang tuk ayah,sepasang lg tuk ank yee...Aku zoom terdekat plk kasut Haikal tu,dh nampak sama besar dgn Zali punye.Kasut Haikal tu mak long dia yg belikan....jimat wuit aku.Sandle ada gak,tp seperti yg aku katakan td...nyampah tullah ngan laki aku nie..huhuhu...)

Nasib baik lah yerk kucing2 aku xleh melaram time raye,klu x cmner la gamaknye...hehehe....

Untuk kuih raye tahun nie aku order x byk dlm 4 jenis je,biasanye angah blk nanti mesti ada bwk kuih gaks...(kan angah kan....??).Adalah kacang yg digoreng sendiri oleh Zali,itulah yg laki aku watkan untuk aku...huhuhuh...thanks sayang.Rasenye la kan,klu aku yg wat kuih leh hujan panas agknye kan???hehehe....memang x sempat dan M nye besar sgt pun.Langsir tahun nie memang tukar,coz dh 2 tahun x tukar.hmmm.....rasenye itulah persiapan serba sedikit untuk kami berhari raya tahun nie.

Korang plk cmner persiapan raya tahun nie?
Mungkin tahun depan lebih bermakna kot sebab along ada blk dari London...(dh 5 tahun x jumpa Along,abg Long ngan Jasmine)Mesti meriah kan?Dapat la kita sekeluarga berkumpul ramai2.Insyaallah...minta2lah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki....

Dikesempatan ini aku,Zali dan Haikal nak ucapkan 'SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN'.Salah dan silap harap dimaafkan.Raya nie klu ada kesempatan datanglah kerumah kami untuk sama2 meraikan Aidilfitri ini.Oppsss....jgn lupa duit raya untuk hero aku yg sorg tu yee..hehehe...gurau je.Pada sesiapa yg akan beraya dikampung 'berhati-hati dijalanraya,sama-samalah kita mengingati antara satu sama lain,semoga bergembira di hari Lebaran yg mulia ini'.

'SALAM AIDILFITRI DARI KAMI SEKELUARGA'.....

2 ulasan:

azzamoro berkata...

woit. meriahnyer ko raye tahun ni. macam2 siut.

zalyeaclik berkata...

hehehe....biasa2 jerk.Aku tengok ko punye lg meriah.Ko klu still kat BP dtgla beraya kat rmh aku...